Miksi tai miksi ei valokuitu?

Ajatuksia ja taustoja, joita kannattaa pohtia ja puida jokaisessa taloudessa valokuituyhteyden hankkimista mietittäessä.

päivitetty 16.10.2018

Infolaatikoiden otsikoiden alaiset tekstit avautuvat ja sulkeutuvat otsikoita klikkaamalla. Tekstiä päivitetään sitä mukaa kuin tilanne muuttuu. Katso tästä kaikkiin tiedossamme oleviin Järventaustan kiinteistöihinkin lähetettyjen tiedotteiden sisällöt, joita tämä dokumentti täydentää, ja ilmoita ei-sitova kiinnostuksesi valokuitutoimikunnallemme osoitteeseen lopenkuitu@gmail.com

kaapeloitava alue

 

Liittymismaksu -
on varmaan kaikkein kriittisin kysymys. Onko riski, että se ylittää kipurajan? Vai herääkö epäily että on tullut huijatuksi, että maksaa jostain jota ei oikein osaa kuvitella käyttävänsä mihinkään? Tai jotain tältä väliltä? Kaikkein tärkeintä on että laskelmissa katsoo ja arvioi kohdaltaan hyvin laajasti tarpeitaan. Mitä hyötyä liittymästä on nyt? Mitä pitkällä tähtäimellä? Mitä haittaa nyt jos jää ulkopuolelle tai mitä ulkopuolelle jääminen merkitsee tulevaisuudessa? Tuleeko halvemmaksi liittyä nyt? Voiko ulkopuolelle jääminen kostautua taloudellisesti?

Liittymismaksu mahdollistaa usean kymmenen vuoden korkeatasoisen palvelun. Käyttökustannukset tulevat oletettavasti olemaan samaa noin 30+ euron luokkaa kuin nykyisten langattomien 100+ megaisina mainostettujen yhteyksien (joiden nopeus käytännössä on Järventaustassa enimmäkseen välillä 2-20 Mbits/s). Tarkempia käyttökustannuksia voimme ilmoittaa vasta kun operaattoreiden tarjoukset on saatu. Valokuidun nopeus on aina juuri se nopeus jota on luvattukin.

Toinen vaihtoehto on kuituvaraus (jonka suuruutta emme tällä hetkellä vielä tiedä), jolloin kuitu vedetään kiinteistön rajalle, josta kiinteistön omistaja voi omalla kustannuksellaan myöhemmin vedättää kuidun perille asti ja saada siitä kotitalousvähennyksen.

Omalla osuuskunnalla vältämme kaupallisten toimijoiden pitkän tähtäimen monopolihinnoittelun. Kuidun arvioitu kokonaiskustannus Järventaustalle on noin miljoonan euron luokkaa. Kunta ja valtio tukevat hanketta yhteensä 70%:lla, joten tilaajille jäisi maksettavaksi noin 300.000€. Esim. 130 talouden liittyminen johtaisi noin 2.300€ liittymismaksuun. Myös osamaksu tai laina tulevat olemaan jossain muodossa mahdollisia. Lisäksi on selvittelyn piirissä mahdollinen ALV:stä vapautuminen.

Tällä hetkellä (8.10.2018) kuituliittymästä tai kuituvarauksesta kiinnostuneita on noin 80. Jos he kaikki tilaisvat kuituliittymän (eikä kuituvarausta), liittymismaksu olisi noin 3750€. Eli tarvitsemme vielä kipeästi lisää tilaajia. Nythän ei ole vielä yhtään tilaajaa, vaan vasta tilauksesta kiinnostuneita. Sitovien tilausten aika tulee myöhemmin.

Nämä kaikki laskelmat ovat vielä karkeita, mutta antavat kuitenkin jo suuntimaa millaisista summista tulee olemaan kyse.

KOLMAS VAIHTOEHTO ON ERITYISESTI SINULLE, JOKA ARVELET ETTEI KUITULIITTYMÄ EIKÄ KUITUVARAUS OLE TÄSSÄ VAIHEESSA AJANKOHTAINEN!

Miksi maksaisit turhaan liittymästä, jolla et ehkä vuosikausiin tee mitään, kun vanhallakin liittymällä pärjää hyvin?

Liittymän hankinta kuitenkin kannattaa ensinnäkin siksi, että nyt on sen alennusaika. Toiseksi se kannattaa siksi, että kun et hanki siihen ohjelmapalvelua, on päämääränä, että tuleva osuuskunta ei tule perimään siitä verkkomaksua. Liittymän lepotila ei haittaa jos kerran vanha liittymäsi toimii vielä riittävän hyvin.

Sitten kun kuitu tulee tarpeelliseksi (joko itselle, perheelle tai jälkipolville), kuten se jossain vaiheessa tulee, tarvitsee vain tilata kuituun jokin senhetkinen ohjelmapalvelupaketti, niin kuitu on välittömästi toimintakuntoinen. Näin olet liittymismaksulla turvannut kuidun myöhemmän vapaavalintaisen käyttömahdollisuuden.

Vaan entäpä jos kuitua ei tarvita tulevaisuudessakaan!

Kyllä tarvitaan! - Jos tarvitsija ei ole liittymän alkuperäinen omistaja tai hänen läheisensä, niin joku sitä kuitua tulee vauhdilla digitalisoituvassa yhteiskunnassa ennen pitkää kaipaamaan, vaikkapa mahdollinen tontinostajaehdokas tai työhuoneiston tai varastotilan etsijä, joka hylkää kuiduttoman kiinteistön, koska kuidunveto maksaisi tuhansia euroja (katso lisäesimerkkejä myös infolaatikosta "Miksi valokuitu kun langaton yhteys toimii meillä nyt riittävän hyvin").

Niinpä jos kuituliittymää eikä kuituvaraustakaan ole alen aikana tullut hankituksi, niin alehankintahinnan sijaan aletaan puhua jo toisenlaisista summista. Esimerkki: oletetaan, että kiinteistö on kilometrin päässä lähimmästä kuituliittymästä, eikä sillä hetkellä mitään tukea ole kunnalta tai valtiolta tarjolla. Kuidunvedon kokonaiskustannukset ovat noin 12 euroa per metri, joten kilometrin kuidunvedon kustannus on 12.000 euron luokkaa, sen lisäksi liittymismaksu arviolta 2.000-3.000 euroa eli hinta on jo noin 5-10-kertainen. Näitä arvioita tullaan tarkentamaan loppuvuoden aikana.

 

Mökkiliittymän järjestelyyn Järventaustassa emme ole vielä voineet ryhtyä, ennenkuin olemme saaneet tarkennettua muita hintaan ja erityispiirteisiin liittyviä kysymyksiä.

Tässä vaiheessa viittaamme yhtenä esimerkkinä Kymijoen Kyläkuidun KyläMökkiliittymää kuvaavalle sivulle, sekä sen sisältämään kahteen linkkiin (Palvelukuvaus ja Käyttöohje), jotka kuvaavat Mökkiliittymän riittävän tarkasti. Tällä hetkellä sen soveliain muoto on korkeintaan 100 vuorokautta vuodessa liittymää tarvitsevalle 32.60 €/kk (jossa on jo mukana osuuskunnan verkkomaksu), eli 391.20 €/v. Liittymä on ostettava koko vuodeksi, vaikka sitä saa käyttää enintään sadan vapaasti valittavissa olevien päivien ajan.

Huomaa, että emme siis kuitenkaan vielä tiedä millaiseksi Järventaustan kesäloppilaisten palvelu tulee muotoutumaan!

 

Valokuitutekniikalla toteutettu nopea laajakaistatarjonta oli vuoden 2015 lopussa noin 31 prosenttia Suomen kotitalouksista. Lopella tarjonta oli alle 5%.

Järventausta on haja-asutusalue!

Yleinen käsitys on, että jos 4G ei riitä (jonka tosiasian tietävät jo kovin monet Järventaustassakin), niin ainakin tuleva 5G tulee muutaman vuoden päästä tekemään valokuidun tarpeettomaksi. Se on kuitenkin realistista vain taajamissa, ei Järventaustassa! 5g:n lyhyen kantomatkan vuoksi se tarvitsisi valtavan määrän tukiasemia. Sellaista metsää ei Järventaustaan tulla rakentamaan. Ja tukiasemat tarvitsevat valokuidun joka tapauksessa. Kuten Suomen ict-alan ja teleoperaattoreiden edunvalvojan FiComin lakiasioiden päällikkö Marko Lahtinen on juuri nyt (Tietoviikko 18.9.2018) painokkaasti sanonut, että kaikki tulevat 5g-tukiasemat on joka tapauksessa yhdistettävä valokuituyhteyteen.

Jos luonnonlait eivät muutu, on valokuitu ainoa ratkaisu saada nopea netti haja-asutusalueelle! Langattomat yhteydet toimivat fysiikan lakien sanelemilla äärirajoillaan, ja ne joudutaan jakamaan kaikkien käyttäjien kesken samoin kuin 4G-yhteydet, jotka ovat surullisenkuuluisia tukkoisuudestaan tämän vuoksi. Vaikka 5G tulee olemaan suuri parannus taajamissa, ei haja-asutusalueella, sekin tulee aikaa myöten tukkeutumaan yhä pahemmin monen sukupolven ajan jatkuvan datatarpeen voimakkaan lisääntymisen vuoksi. Niiden valokuitua huonommalle tekniikalle panostaminen ainoana yhteystapana on myöhemmin kostautuvaa lyhytnäköistä tekohengitystä. Vain valokuidulla ei näitä rajoitteita ole.

4G ja 5G tulevat tietysti olemaan jatkossakin ainoat käytännön vaihtoehdot liikkuvassa käytössä. Niitä tullaan tarvitsemaan myös talon sisäseinään asti tulevan valokuidun jatkeena jakamaan muutaman kymmenen metrin säteellä paikallisverkkoyhteyttä ympäri taloutta. Vain valokuitu on mielekäs toimintavarmuutensa (tunteeton maasto- ja puustoesteille ja luonnonvoimille kuten lumi- ja ukkosmyrskyille) ja valtavan kapasiteettinsa vuoksi, pystyen käsittelemään myös tulevaisuuden monituhatkertaisia tietovirtoja, joihin langattomat ratkaisut eivät tule yltämään.

 

Osassa talouksia asia onkin juuri näin, jolloin tuntuu että kalliilla hinnalla ei saa oikeastaan mitään lisää (katso ylempää "Valokuidun kustannukset"). On kuitenkin syytä tarkastella tarvetta pitkällä aikajänteellä, joka tulee synnyttämään valtavan määrän vielä tuntemattomia tarpeita. Olemme nyt samanlaisessa tilanteessa kuin 40-luvun loppulla sähkön tehdessä tuloaan Järventaustaan. Kuka olisi siihen aikaan vielä käsittänyt, miten huipputärkeäksi se muutamassa vuodessa osoittautui. Eräs paikallinen totesi myöhemmin, ettei siitä maataloudenpidosta mitään tullut kun ei sähköä silloin ajoissa ymmärtänyt hankkia. Sukupolven päästä valokuiduttomuus alkaa vastata nykyajan sähköttömyyttä. Ajatelkaa: kuinka monet toimet eivät nyt onnistuisi ilman sähköä?

Aivan kaikki eivät siltikään tule valokuitua itse tarvitsemaan. Joidenkin realistinen elämäntilanne voi taloudellisten, perhesyiden ja muiden seikkojen vuoksi olla sellainen, että kyläkunnan kaikille siunaantuvan yhteisen hyvän perustelutkaan eivät tarkankaan harkinnan jälkeen saa riittävää painoarvoa. Ennen kuin teet ratkaisusi, huomaa, että tähtäämme siihen, että liittymän ale-hankinnan jälkeen voisit jättää liittymän lepotilaan ilman käyttömaksuja odottamaan myöhemmän tarpeen ilmenemistä - sitovaa päätöstä tästä emme ole kuitenkaan vielä voineet tehdä. Elämäntilanteet voivat muuttua, lapset muuttaa ruuhkavuosien helpottuessa juurilleen takaisin, vanhusten kunto heikkene, yhteydet ulkomaailmaan saavat suuremman arvon - ylipäänsä moninaisten muutosten yllättäessä saattavatkin jäljempänä luetellut seikat nousta arvoon arvaamattomaan.

Koska valokuituhanke saattaa kaatua kiinnostuneiden vähyyteen, vaikka valtio ja kunta maksavatkin perustamiskustannuksista nyt yhteensä 70%, on erityisen tärkeätä, että jokainen hankkii valokuidusta riittävästi tietoja, joiden varaan voi harkitun kannanottonsa rakentaa. Liittymää tai varausta hankkimattomien mattimyöhäisten on hyvä muistaa, että jälkikäteen liittymisellä tulee vähäisimmilläänkin todennäköisesti olemaan useiden tuhansien eurojen hinta. Eivätkä kuidunkaivuuhinnatkaan ilman tukea todennäköisesti mihinkään halpene.

Niinpä jotta hanke ei kaatuisi riittämättömään tilaajamäärään vain tiedonsaannin niukkuuden vuoksi, seuratkaa erityisesti Järventaustan nettisivun täydentyviä valokuitutietoja netin yleisen tutkimisen lisäksi, lukekaa tiedotteita, tulkaa mukaan tapaamisiin (seuraava kuitutoimikunnan kyselytunti on sunnuntaina lokakuun 14. päivä klo 17 Pirtillä Järventaustantie 643), keskustelkaa lähipiirinne ja naapureidenne kanssa ja kirjoitelkaa valokuitutoimikunnalle lopenkuitu@gmail.com, tai soitelkaa Markku Siivolalle 0400-666996.

Painotamme hankkeen vakavuutta: todella harvoin tulee Järventaustan tulevaisuus olemaan niin ratkaisevasti omissa käsissämme kuin nyt! Sen verran tärkeästä tulevaisuudennäystä ja yhteisestä asiasta on kyse palvelujen vyöryessä nettiin yhä kiihtyvällä vauhdilla. Olemme Lopella nyt pioneeriasemassa rakentamassa valosiltaa tulevaisuuteen!

VALOKUIDUN KERRANNAISVAIKUTUKSIA

Kyse ei ole vain valokuidun suorista hyödyistä, vaan myös kerrannaisvaikutuksista monille elämänalueille: valokuiduttoman kyläkunnan taantumisesta, autioitumisesta, firmojen lähdöstä Lopelta ja tuloaikeiden peruuttaminen kuiduttomuuden takia (sitä on jo tapahtunut), sukupolvien erkaantumisesta (lasten ja lastenlasten käynnit harvenevat nettiin sidoksissa olevien töiden ja leikkienkin siirtyessä yhä enemmän nettiin, TV-lähetykset ja nettivideot tökkivät, videoyhteydet kaukana asuviin lapsiin ja lastenlapsiin eivät riitä, perheen yhtäaikainen netinkäyttö jarruttuu tuskaiseksi matelemiseksi, vanhenevien asukkaiden avunsaanti Kelasta ja terveydenhoidosta vaikeutuu (etädiagnostiikka, etävalvonta), etäopiskelun mahdottomuuden vuoksi muuttohalut Järventaustasta vahvistuvat, nuoriso muuttaa pois yhä herkemmin, valokuiduttomat kiinteistöt menevät yhä vaikeammin tai ei ollenkaan kaupaksi, jälkeläisten lähdön jälkeen tyhjäksi jääneet tilat, joita kiinteistö omistajat eivät saakaan vuokratuksi firmoille sopiviksi työ- ja varastohuoneiksi, langaton netti ei riitä koneiden etävalvontaan ja käyttöön. Kehitys jarruttuu tai pysähtyy monilla rintamilla kilpailukyvyn, työpaikkojen ja henkisen pääoman menetysten muodossa valokuituleiviskänsä paremmin hoitaneille naapurikunnille.

Lopen kunta tarjoaa nyt vetoapua: Lopen kunnan elokuussa julkistamana tavoitteena on edistää tietoliikenneyhteyksien parantamista ja sen vuoksi kunnan strategiassa tavoitteiksi nousevat innovaatioiden, digitalisaation ja etätyön edellytysten edistäminen ja laajakaistayhteyksien saaminen koko kunnan alueelle. Kunnan käynnistämä koko kunnan kattavan valokuituverkkosuunnitelma on parhaillaan käynnissä. Se tukee koko kuntaa koskevan hankkeen lisäksi myös kylähankkeita, joiden kärjessä on nyt pilottina Järventausta.