Miksi tai miksi ei valokuitu?

Ajatuksia ja taustoja, joita kannattaa pohtia ja puida jokaisessa Järventaustan taloudessa valokuituyhteyden hankkimista mietittäessä.

päivitetty 29.11.2018

Infolaatikoiden otsikoiden alaiset tekstit avautuvat ja sulkeutuvat otsikoita klikkaamalla. Tekstiä päivitetään sitä mukaa kuin tilanne muuttuu. Katso tästä kaikkiin tiedossamme oleviin Järventaustan kiinteistöihinkin lähetettyjen tiedotteiden sisällöt, joita tämä dokumentti täydentää, ja ilmoita ei-sitova kiinnostuksesi valokuitutoimikunnallemme osoitteeseen lopenkuitu@gmail.com

kaapeloitava alue

 

Liittymismaksu
on varmaan kaikkein kriittisin kysymys. Onko riski, että se ylittää kipurajan? Vai herääkö epäily että on tullut huijatuksi, että maksaa jostain jota ei oikein osaa kuvitella käyttävänsä mihinkään? Tai jotain tältä väliltä? Kaikkein tärkeintä on että laskelmissa katsoo ja arvioi kohdaltaan hyvin laajasti tarpeitaan. Mitä hyötyä liittymästä on nyt? Mitä pitkällä tähtäimellä? Mitä haittaa nyt jos jää ulkopuolelle tai mitä ulkopuolelle jääminen merkitsee tulevaisuudessa? Tuleeko halvemmaksi liittyä nyt? Voiko ulkopuolelle jääminen kostautua taloudellisesti?

Kuituliittymä mahdollistaa usean kymmenen vuoden korkeatasoisen palvelun. Käyttökustannukset sijoittunevat 30-60 euroon. Nykyisten langattomien 100+ megaisina mainostettujen yhteyksien hintaluokka on 25-30 euroa, ja niiden nopeus käytännössä on Järventaustassa enimmäkseen välillä 2-20 Mbits/s, joten suhteessa yhteyden nopeuteen ja tasalaatuisuuteen kuitu on selvästi halvin, mutta jonkin veran kalliimpi kuin langattomat yhteydet. Järventaustan kuituhinnoittelu selviää tarkemmin vasta ensi vuoden puolella. Hintaan vaikuttaa eniten kuituliittymän ja kuituvarauksen hankkineiden määrä.

Kuituvaraus on toinen vaihtoehto (jonka hintaa emme tällä hetkellä vielä osaa arvioida), jolloin kuitu vedetään kiinteistön rajalle, josta kiinteistön omistaja voi omalla kustannuksellaan myöhemmin vedättää kuidun perille asti ja saada siitä kotitalousvähennyksen.

Omalla osuuskunnalla vältämme kaupallisten toimijoiden pitkän tähtäimen monopolihinnoittelun. Kuidun arvioitu kokonaiskustannus Järventaustalle on noin miljoonan euron luokkaa. Kunta ja valtio tukevat hanketta yhteensä 70%:lla, joten tilaajille jäisi maksettavaksi noin 300.000€. Esim. 130 talouden liittyminen johtaisi noin 2.300€ liittymismaksuun. Myös osamaksu tai laina tulevat olemaan jossain muodossa mahdollisia. Lisäksi on selvittelyn piirissä mahdollinen ALV:stä vapautuminen.

Tällä hetkellä (16.11.2018) kuituliittymästä tai kuituvarauksesta kiinnostuneita on vasta hiukan alle sata. Jos he kaikki tilaisivat kuituliittymän (eikä kuituvarausta, joka jonkin verran halvempi), liittymismaksu olisi noin 3750€. Kuituvarauksien halvempi hinta on kompensoitava vastaavasti korkeammilla liittymismaksuilla, eli senkin suhteen tarvitsemme vielä kipeästi lisää tilaajia. Nythän ei ole vielä yhtään tilaajaa, vaan vasta tilauksesta kiinnostuneita. Sitovien tilausten aika tulee myöhemmin.

Nämä kaikki laskelmat ovat vielä karkeita, mutta antavat kuitenkin jo suuntimaa millaisista summista tulee olemaan kyse.

KOLMAS VAIHTOEHTO ON ERITYISESTI SINULLE, JOKA ARVELET ETTEI KUITULIITTYMÄ EIKÄ KUITUVARAUS OLE TÄSSÄ VAIHEESSA AJANKOHTAINEN!

Miksi maksaisit turhaan liittymästä, jolla et ehkä vuosikausiin tee mitään, kun vanhallakin liittymällä pärjää hyvin?

Liittymän hankinta kuitenkin kannattaa ensinnäkin siksi, että nyt on sen alennusaika. Jos ei nyt alennusaikana liity kimppahankintaan, voi myöhemmän liittymishinnan arvioida karkeasti kaavalla 12-14€/kuidunvetometri, eli jos kiinteistö on 1 km päässä lähimmästä runkoverkon liittymäpisteestä, tulee liittymän hinnaksi noin 12-14.000 euroa. Toiseksi liittyminen kannattaa siksi, että kun et hanki siihen ohjelmapalvelua, on päämääränä, että tuleva osuuskunta ei tule perimään siitä verkkomaksua. Liittymän lepotila ei haittaa jos kerran vanha liittymäsi toimii vielä riittävän hyvin.

Sitten kun kuitu tulee tarpeelliseksi (joko itselle, perheelle tai jälkipolville tai lisätäkynä kiinteistön mahdolliselle ostajalle), kuten se jossain vaiheessa tulee, tarvitsee vain tilata kuituun jokin senhetkinen ohjelmapalvelupaketti, niin kuitu on välittömästi toimintakuntoinen. Näin olet liittymismaksulla turvannut kuidun myöhemmän vapaavalintaisen käyttömahdollisuuden.

Vaan entäpä jos kuitua ei tarvita tulevaisuudessakaan!

Kyllä tarvitaan! - Jos tarvitsija ei ole liittymän alkuperäinen omistaja tai hänen läheisensä, niin joku sitä kuitua tulee vauhdilla digitalisoituvassa yhteiskunnassa ennen pitkää kaipaamaan, vaikkapa mahdollinen tontinostajaehdokas tai työhuoneiston tai varastotilan etsijä, joka hylkää kuiduttoman kiinteistön, koska kuidunveto maksaisi tuhansia euroja.

Niinpä jos kuituliittymää eikä kuituvaraustakaan ole alen aikana tullut hankituksi, niin alehankintahinnan sijaan aletaan puhua jo toisenlaisista summista, katso ylläoleva karkea hinnanmuodostus.

 

Jos Maaseutuvirasto hyväksyy hankkeemme, kesämökkiläisten tärkein kysymys tulee olemaan osavuotisen käytön kustannusten suuruus, johon emme tässä vaiheessa pysty kuitenkaan vielä vastaamaan (kuten emme kokovuotisenkaan käytön kustannuksista). Ilmoitamme ne tietysti välittömästi kun arvailut ovat muuttuneet riittävän todennäköisiksi hintaluokiksi. Perustettavan osuuskunnan täytyy määrittää verkkomaksun suuruus. Palveluntarjoajien ohjelmapalvelumaksuihin voimme vaikuttaa vain palveluntarjoajien kilpailuttamisella. Kaikki tämä jää vielä ensi vuoden puolelle.

Suurin hintoihin vaikuttava tekijä tulee tietysti olemaan liittyjien määrä. Mitä enemmän meitä on, sitä pienemmillä maksuilla selviämme. Ja ilman kesäloppilaisia emme selviä. Jatkuvan tiedotuksen tarve on vielä tässä vaiheessa valtava, sillä meitä on vielä liian vähän, joten taas kerran pyydämme jokaista teistä levittämään tietoa eteenpäin ja rohkaisemaan ottamaan yhteyttä myös valokuitutyöryhmään.

 

Järventausta on haja-asutusalue!

Yleinen käsitys on, että jos 4G ei riitä (jonka tosiasian tietävät jo kovin monet Järventaustassakin), niin ainakin tuleva 5G tulee muutaman vuoden päästä tekemään valokuidun tarpeettomaksi. Se on kuitenkin realistista vain taajamissa, ei Järventaustassa! 5g:n lyhyen kantomatkan (keskimäärin noin 100 metrin luokkaa) vuoksi se tarvitsisi valtavan määrän tukiasemia. Sellaista metsää ei Järventaustaan tulla rakentamaan. Ja tukiasemat tarvitsevat valokuidun joka tapauksessa. Kuten Suomen ict-alan ja teleoperaattoreiden edunvalvojan FiComin lakiasioiden päällikkö Marko Lahtinen on juuri nyt (Tietoviikko 18.9.2018) painokkaasti sanonut, että kaikki tulevat 5g-tukiasemat on joka tapauksessa yhdistettävä valokuituyhteyteen.

Jos luonnonlait eivät muutu, on valokuitu ainoa ratkaisu saada nopea netti haja-asutusalueelle! Langattomat yhteydet toimivat fysiikan lakien sanelemilla äärirajoillaan, ja ne joudutaan jakamaan kaikkien käyttäjien kesken samoin kuin 4G-yhteydet, jotka ovat surullisenkuuluisia tukkoisuudestaan tämän vuoksi. Vaikka 5G tulee olemaan suuri parannus taajamissa, ei haja-asutusalueella, sekin tulee aikaa myöten tukkeutumaan yhä pahemmin monen sukupolven ajan jatkuvan datatarpeen voimakkaan lisääntymisen vuoksi. Niiden valokuitua huonommalle tekniikalle panostaminen ainoana yhteystapana on myöhemmin kostautuvaa lyhytnäköistä tekohengitystä. Vain valokuidulla ei näitä rajoitteita ole.

4G ja 5G tulevat tietysti olemaan jatkossakin ainoat käytännön vaihtoehdot liikkuvassa käytössä. Talon sisäseinään asti tulevan valokuidun jatkeeksi tarvitaan talon sisällä joko langaton tai langallinen paikallisverkko (joka on eri asia kuin 4G ja 5G). Vain valokuitu on mielekäs toimintavarmuutensa (tunteeton maasto- ja puustoesteille ja luonnonvoimille kuten lumi- ja ukkosmyrskyille) ja valtavan kapasiteettinsa vuoksi, pystyen käsittelemään myös tulevaisuuden monituhatkertaisia tietovirtoja, joihin langattomat ratkaisut eivät tule yltämään.

 

Osassa talouksia asia onkin juuri näin, jolloin tuntuu että kalliilla hinnalla ei saa oikeastaan mitään lisää (katso ylempää "Valokuidun kustannukset"). On kuitenkin syytä tarkastella tarvetta pitkällä aikajänteellä, joka tulee synnyttämään valtavan määrän vielä tuntemattomia tarpeita. Olemme nyt samanlaisessa tilanteessa kuin 40-luvun loppulla sähkön tehdessä tuloaan Järventaustaan. Kuka olisi siihen aikaan vielä käsittänyt, miten huipputärkeäksi se muutamassa vuodessa osoittautui. Eräs paikallinen totesi myöhemmin, ettei siitä maataloudenpidosta mitään tullut kun ei sähköä silloin ajoissa ymmärtänyt hankkia. Sukupolven päästä valokuiduttomuus alkaa vastata nykyajan sähköttömyyttä. Kuinka monet toimet eivät nyt onnistuisi ilman sähköä?

Aivan kaikki eivät siltikään tule valokuitua itse tarvitsemaan. Joidenkin realistinen elämäntilanne voi taloudellisten, perhesyiden ja muiden seikkojen vuoksi olla sellainen, että kyläkunnan kaikille siunaantuvan yhteisen hyvän perustelutkaan eivät tarkankaan harkinnan jälkeen saa riittävää painoarvoa. Ennen kuin teet ratkaisusi, huomaa, että tähtäämme siihen, että liittymän ale-hankinnan jälkeen voisit jättää liittymän lepotilaan ilman käyttömaksuja odottamaan myöhemmän tarpeen ilmenemistä - sitovaa päätöstä tästä emme ole kuitenkaan vielä voineet tehdä. Elämäntilanteet voivat muuttua, lapset muuttaa ruuhkavuosien helpottuessa juurilleen takaisin, vanhusten kunto heikkene, yhteydet ulkomaailmaan saavat suuremman arvon - ylipäänsä moninaisten muutosten yllättäessä saattavatkin jäljempänä luetellut seikat nousta arvoon arvaamattomaan.

Koska valokuituhanke saattaa kaatua kiinnostuneiden vähyyteen, vaikka valtio ja kunta maksavatkin perustamiskustannuksista nyt yhteensä 70%, on erityisen tärkeätä, että jokainen hankkii valokuidusta riittävästi tietoja, joiden varaan voi harkitun kannanottonsa rakentaa. Liittymää tai varausta hankkimattomien mattimyöhäisten on hyvä muistaa, että jälkikäteen liittymisellä tulee vähäisimmilläänkin todennäköisesti olemaan useiden tuhansien eurojen hinta. Eivätkä kuidunkaivuuhinnatkaan ilman tukea todennäköisesti mihinkään halpene.

Niinpä jotta hanke ei kaatuisi riittämättömään tilaajamäärään vain tiedonsaannin niukkuuden vuoksi, seuratkaa erityisesti Järventaustan nettisivun täydentyviä valokuitutietoja netin yleisen tutkimisen lisäksi, keskustelkaa lähipiirinne ja naapureidenne kanssa ja kirjoitelkaa valokuitutoimikunnalle lopenkuitu@gmail.com, tai soitelkaa Markku Siivolalle 0400-666996.

Painotamme hankkeen vakavuutta: todella harvoin tulee Järventaustan tulevaisuus olemaan niin ratkaisevasti omissa käsissämme kuin nyt! Sen verran tärkeästä tulevaisuudennäystä ja yhteisestä asiasta on kyse palvelujen vyöryessä nettiin yhä kiihtyvällä vauhdilla. Olemme Lopella nyt pioneeriasemassa rakentamassa valosiltaa tulevaisuuteen.

VALOKUIDUN KERRANNAISVAIKUTUKSIA

Kyse ei ole vain valokuidun suorista hyödyistä, vaan myös kerrannaisvaikutuksista monille elämänalueille: valokuiduttoman kyläkunnan taantumisesta, autioitumisesta, firmojen lähdöstä Lopelta ja tuloaikeiden peruuttaminen kuiduttomuuden takia (sitä on jo tapahtunut).

Lopen väestökato on tosiasia - ja keinona kehityksen kääntäjäksi mainitaan melkein yksinomaan ja ensimmäisenä valokuitu:

 

 

 

Sukupolvet erkaantuvat; lasten ja lastenlasten käynnit harvenevat nettiin sidoksissa olevien töiden ja leikkienkin siirtyessä yhä enemmän nettiin, TV-lähetykset ja nettivideot tökkivät, videoyhteydet kaukana asuviin lapsiin ja lastenlapsiin eivät riitä, perheen yhtäaikainen netinkäyttö jarruttuu tuskaiseksi matelemiseksi.

Vanhenevien asukkaiden avunsaanti Kelasta ja terveydenhoidosta vaikeutuu (etädiagnostiikka, etävalvonta). Katso tästä linkistä esimerkkiuutinen etähoidosta Riihimäellä.

Etäopiskelun mahdottomuuden vuoksi muuttohalut Järventaustasta vahvistuvat, nuoriso muuttaa pois yhä herkemmin, valokuiduttomat kiinteistöt menevät yhä vaikeammin tai ei ollenkaan kaupaksi, jälkeläisten lähdön jälkeen tyhjäksi jääneet tilat, joita kiinteistö omistajat eivät saakaan vuokratuksi firmoille sopiviksi työ- ja varastohuoneiksi, langaton netti ei riitä koneiden etävalvontaan ja käyttöön. Kehitys jarruttuu tai pysähtyy monilla rintamilla kilpailukyvyn, työpaikkojen ja henkisen pääoman menetysten muodossa valokuituleiviskänsä paremmin hoitaneille naapurikunnille.

Lopen kunnan elokuussa julkistamana tavoitteena on edistää tietoliikenneyhteyksien parantamista ja sen vuoksi kunnan strategiassa tavoitteiksi nousevat innovaatioiden, digitalisaation ja etätyön edellytysten edistäminen ja laajakaistayhteyksien saaminen koko kunnan alueelle. Kunnan käynnistämä koko kunnan kattava valokuituverkkosuunnitelma pitäisi valmistua marraskuun lopussa. Suunnitelma tukee koko kuntaa koskevan hankkeen lisäksi myös kylähankkeita, joiden kärjessä on nyt pilottina Järventausta. Sen suunnittelija onkin toiminut yhteistyössä myös Järventaustan valokuituryhmän kanssa.